Tetrada sau Cuaternarul

de Barbara Bacauanu, aprilie 2013

Asa cum am descris si in articolele anterioare despre Monada, Diada si Triada, orice lucru care exista trebuie sa inceapa de la Unitate, adica de la idee, de la punct creator si sa treaca prin trei etape succesive pentru a ajunge la forma. Daca ideea vine din Unitate, Diada este plantarea si germinarea semintelor, Triada este insuflarea duhului sfant, atunci Tetrada este maturitatea, materia infaptuita.

 

In teoriile lui Platon, Cuaternarul se raporteaza la materializarea ideii, iar Ternarul la idee insasi. Unul exprima spiritul, altul exprima materia. In timp ce Triada depinde de simbolistica verticalei, Tetrada apartine simbolisticii orizontalei. Una uneste cele trei lumi, celalalta le desparte, considerandu-l pe fiecare la nivelul sau.

 

Cuaternarul se inscrie perfect la mijlocul dintre Monada (principiul lui Unu) si Septenar (principiul lui Sapte), facand legatura dintre cele doua: 4-3 = 1 si 4+3=7. 3-ul este reprezentat de Sfanta Treime, fara de care omul nu poate ajunge nici la Unitate, nici la spiritualitate. Astfel, Cuaternarul devine nivelul dezvoltarii complete al manifestarii, simbolul lumii stabilizate.

 

Tetrada in sensul de progresie matematica se refera la adunarea primelor patru cifre: 1, 2, 3, 4, a caror suma este Decada (principiul lui Zece), simbol al perfectiunii si cheie a Universului.

 

In arborele sefirotic, cea de a patra dimensiune si sefira este Chesed. Daca Trinitatea este formata de primele trei sefire, adica conceptul Creatorului, Chesed este prima din urmatoarele sase ce reflecta Creatia. Precum sus (primele trei sefrire), asa si jos (celelalte sase). Astfel, Chesed devine inceputul manifestarii.

 

In timp ce miscarea usoara si lina este circulara, rotunjita, oprirea, stabilitatea se asociaza cu figurile colturoase. De aceea, patratul, prima figura asociata Tetradei, implica ideea de stagnare, de solidificare, de stabilizare in perfectie. Forma patrata apartine timpului, pe cand cercul desemneaza eternitatea. Astfel, cercul si patratul simbolizeaza doua aspecte fundamentale ale lui Dumnezeu: unitatea si manifestarea divina. Patratul nu este opus cercului, ci are calitatea de creat.

 

Pe langa patrat, Crucea este cel de-al doilea simbol asociat Tetradei. Aratand spre cele patru puncte cardinale, crucea este mai intai baza tuturor simbolurilor de orientare. In cruce se intalnesc si cerul si pamantul, in ea se amensteca si timpul si spatiul. Ea este simbolul intermediarului, al aceluia care se afla la intersectia dintre tot ceea ce exista. Puterea ei este atat centripeta, cat si centrifuga.

 

O credinta spune ca Axa verticala a crucii uneste pamantul (salas al oamenilor si in sens metaforic al sufletelor mortilor) si cerul superior, salas al celor de lumina. Axa orizontala leaga lumea spiritelor bune (cele de la rasarit) cu lumea spiritelor rele (cele de la apus). Centrul crucii este locul unde poposesc sufletele intre viata dintre vieti si unde are loc judecata de apoi. Fiecare suflet este trimis conform faptelor sale spre stanga sau spre dreapta, iar atunci cand va fi gata de inaltare, se va ridica in spirala!

 

In astrologie, Tetrada este materializata in aspectul de cuadratura, care implica o proba, o tensiune, o provocare a planului fizic. Odata depasita, sufletul este transformat, maturizat, punandu-se capat unui stadiu de evolutie pentru a accede la unul nou, superior!