Binada - principiul binelui si al raului

Monada a fost descrisa in mod simbolic printr-un punct in mijlocul unui cerc. Pentru ca acel punct sa ajunga sa se manifeste inafara cercului, are nevoie de propria sa reflectie. Astfel, unitatea insasi se divide, se separa, creand un pol pozitiv si unul negativ. Monada este principiul pozitiv masculin, electricitatea, iar opusul lui este principiul feminin negativ, atractia magnetica. Amandoua sunt necesare creatiei, din moment ce spiritul se intrupeaza in materie.


Diada este linia ce separa spiritul de materie. Simbolizeaza dualitatea, contrariile si opozitiile. Ea poate fi atat pozitiva, cat si negativa, depinde de fiecare in parte cum se situeaza fata de ea sau cum o integreaza. Copacul cunoasterii, marul sau sarpele au atat valente pozitive, cat si negative. Unii spun despre sarpe ca este sarpele cunoasterii, altii il considera diavolul ce ispiteste. Un mar taiat in doua arata in mijloc o stea cu cinci colturi, reprezentata de om si de cele cinci extremitati ale sale. Jumatate a sa se afla in partea stanga, iar cealalta jumatate a sa in partea dreapta.


Aceasta simbolistica se traduce mai departe prin balansul pe care trebuie sa-l mentina oamenii intre cele doua parti si prin faptul ca suntem singurii care putem decide daca vrem sa ramanem in partea stanga sau in cea dreapta! La fel, copacul cunoasterii poate fi vazut cu valente pozitive: prin el s-a putut experimenta, s-a putut invata si simti cealalta dimensiune, celalalt pol, este legatura dintre cele doua, dar si cu valente negative, in sensul de ispita care aduce dupa sine decaderea si prabusirea din paradis!

In aceasta ordine de idei, Diada devine inceputul cunoasterii binelui si raului si a tuturor contrastelor din univers si din noi. Traseul final reprezentat de partea negativa este Tartarul, unde suferinta este vesnica, iar traseul reprezentat de partea pozitiva sunt campiile Elizee, unde domina pacea si fericirea.


In copacul sefirotic, Diada este reprezentata de Hohmah, “Tatal” ce detine Intelepciunea. Este intelectul divin care genereaza gandurile la nivelul dimensiunii noastre. Totodata, Hohmah inglobeaza intreg zodiacul, in care fiecare semn are atat valente pozitive, cat si negative.


Barbara Bacauanu

#articol

Featured Posts
Recent Posts